Logo
test banner

Tuinkussens opbergen in de winter: slimme tips voor opslag en onderhoud

Tuinkussens opbergen in de winter: slimme tips voor opslag en onderhoud

Leer slimme tips voor het kiezen van de perfecte opbergoplossing en ontdek een eenvoudig reinigingsproces om je tuinkussens fris te houden seizoen na seizoen.

Tuinkussens opbergen in de winter: slimme tips voor opslag en onderhoud

Vaak wordt de bescherming van tuinkussens over het hoofd gezien. Ze worden niet altijd op de juiste manier opgeborgen - of erger: helemaal vergeten. Dat is zonde! Benieuwd hoe u langer kunt genieten van uw tuinkussens? Het begint allemaal bij de juiste opslag!

 

Waarom is het belangrijk om tuinkussens op te bergen? 

Het weer kan een behoorlijke tol eisen van tuinkussens. Blootstelling aan regen, zon en bladeren kan leiden tot vervaging van kleuren, schimmelvorming en schade. Hierdoor kan het kussen zijn comfort verliezen en juist ongemak veroorzaken. Hierdoor is het essentieel om uw tuinkussens op te bergen wanneer u deze niet gebruikt. Zo verlengt u de levensduur en zorgt u voor een heerlijk uitnodigende tuin wanneer de tuinkussens weer naar buiten kunnen! Maar hoe zorgt u nu voor een goede opbergplaats? 

 

Verschillende opbergoplossingen

Voor tuinkussens zijn er verschillende opties mogelijk om ze op te bergen. Hieronder bespreken we de 2 meest voorkomende met hun positieve en minder positieve kanten.

 

Opbergboxen

Zo zijn er een breed scala aan opbergboxen die gebruikt kunnen worden. Een opbergbox biedt een betrouwbare bescherming tegen regen en vocht. Daarbij is het heel erg makkelijk om uw kussen in een kussenbox te plaatsen. Helaas zijn er ook wat mindere punten bij een opbergbox. Deze heeft veel ruimte nodig in de tuin en zal deze ook nodig hebben wanneer deze leeg is. Ook is de luchtcirculatie niet altijd optimaal. Dit kan voor condens- en schimmelvorming leiden. 

 

Kussentas

De andere optie die er is, is een kussentas. Dit is een optie die weinig ruimte in beslag neemt. Veel kussentassen hebben een ademende functie waardoor deze condens- en schimmelvorming voorkomt. Het nadeel van kussentassen is dat ze niet altijd beschermen tegen de regen. Vaak is het advies om de kussentas wel op te bergen op een droge plek zoals een schuur. Het is ook mogelijk dat er eerder kreukels in de kussens verschijnen wanneer deze in een kussentas worden opgeborgen. 

 

Reinigen voor opbergen

Voordat de tuinkussens worden opgeborgen is het verstandig om de tuinkussens is 5 simpele stappen te reinigen. 

 1. Stof verwijderen
  Klop de kussens goed uit of doe dit met een borstel. Zo verwijder je het stof en vuil dat op de kussens ligt. 
 2. Vlekken aanpakken
  Behandel eventuele vlekken met een mild reinigingsmiddel of een oplossing van water met schoonmaakazijn. Dep voorzichtig op de plek (niet wrijven!) om de vlek(ken) te verwijderen. 
 3. Reinigen
  Gebruik een zachte borstel of doek met een mild sopje om het gehele kussen oppervlak schoon te maken. Afritsbare kussenhoezen? Gooi ze op een koud wasprogramma in de wasmachine! 
 4. Grondig spoelen
  Spoel de kussens grondig af met schoon water om de zeepresten te verwijderen. 
 5. Drogen
  Plaats de kussens op een goed geventileerde plek om ze volledig te laten drogen. Zorg ervoor dat u de kussens volledig droog hebt voordat u ze opbergt in een kussentas of opbergbox.

Dit eenvoudige reinigingsproces kunt u eens per jaar herhalen zodat u de tuinkussens fris weer tevoorschijn haalt in het voorjaar! 

 

Dankzij deze eenvoudige stappen bent u klaar om uw tuinkussens te beschermen en te genieten van een comfortabele tuin, seizoen na seizoen. Deel uw ervaringen en tips met ons in de comments!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.